Home current affairs Current Affairs Quiz: December 26, 2019

Current Affairs Quiz: December 26, 2019

0
SHARE
Current Affairs
Current Affairs

Current Affairs for Competitive Exams, Latest Current Affairs in hindi, Latest Current Affairs 2019, Current Affairs, Current Affairs Quiz: December 26, 2019

1. Which state government has banned the sale of sugar seed?
Answer: Rajasthan
The Rajasthan government has recently banned the sale of sugar maize. Glass is used in these manjas which can be harmful for humans and birds.

2. Recently which railway station was awarded FSSAI ‘Eat Right Station’ certification?
Answer – Chhatrapati Shivaji Maharaj Terminus Railway Station
Recently, Chhatrapati Shivaji Maharaj Terminus Railway Station in Mumbai was awarded FSSAI ‘Eat Right Station’ certification. Chhatrapati Shivaji Maharaj Terminus Railway Station is the first railway station in the country to achieve this certification.

3. Which scheme has been launched by the Central Government for management under ground water?
Answer: Atal Ground Water Scheme
Prime Minister Modi has launched the Atal Ground Water Scheme, the Union Cabinet has approved 6000 crores for this scheme. The objective of this scheme is to focus on water resources, river development and Ganga conservation. This scheme will be implemented in the next five years.

Current Affairs for Competitive Exams

4. Which tunnel in Himachal Pradesh has been named as Atal Tunnel?
Answer: Rohtang Tunnel
The Union Cabinet has approved the name of Rohtang Tunnel after former Prime Minister of the country Shri Atal Bihari Vajpayee. This new name has come into force from 25 December (Birthday of Shri Atal Bihari Vajpayee). The total length of this tunnel is 8.8 km. This tunnel is situated at an altitude of about 3000 meters, it is one of the longest tunnels built at such a height.

5. In which railway station is India’s first oxygen parlor opened?
Answer: Nashik
To combat air pollution, Indian Railways has started an ‘Oxygen Parlor’ at Nashik railway station. Its aim is to provide clean air experience to the people. This oxygen parlor has been started by Indian Railways in association with ‘Airo Guard’. There are about 1500 plants in this oxygen parlor, these plants play a useful role in making the air in the railway station clean.

6. In which city is the 17th India-EU Summit 2020 being organized?
Answer: Brussels
The 17th India-EU Summit 2020 is being held in Brussels, Belgium. The summit will focus on bilateral trade, investment agreements, climate change and terrorism control.

Latest Current Affairs

7. Who has been appointed the chairman of FICCI for 2019-20?
Answer: Sangeeta Reddy
Sangeeta Reddy, joint managing director of Apollo Hospitals Group, has become the chairman of FICCI. He has replaced Sandeep Somani. Uday Shankar, chairman of Star and Disney India, has been appointed as senior vice president. While Sanjeev Mehta, CMD of Hindustan Unilever, has been elected the chairman of FICCI.

8. When is National Good Governance Day celebrated?
Answer: 25 December

Bharat Ratna Shri Atal Bihari Vajpayee was born on 25 December, his birthday is celebrated as Good Governance Day. This day was first celebrated in 2014. He is considered one of the most influential leaders of Indian politics.

9. Rakhi Halder is related to which sport?
Answer: Bharatolan
Indian Bharatolak Rakhi Haldar recently won a bronze medal in the women’s 64 kg category at the Qatar International Cup.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here