GK General Knowledge for Competitive Exams

GK General Knowledge for Competitive Exams

GK General Knowledge for Competitive Exams: GK Questions and Answers for Competitive Exams: Samanya Gyan: General Knowledge General Knowledge 2020 GK General Knowledge Questions and Answers for Competitive Exams GK, UPSC SSC RRB Bank Jobs GK General Knowledge. current affairs 2019 in hindi

1. The university which became famous in the North Gupta era ……

(A) Kanchi

(B) Taxila

(C) Nalanda

(D) Vallabhi

Ans. C

2. The title of Indian Napoleon is given by

(A) Chandragupta Maurya

(B) Samudragupta

(C) Chandragupta Pratham

(D) Harshvardhan

Ans. B

3. Believe in Ayurveda legitimate medicine?

(A) Sushruta

(B) Chyvan

(C) Dhanvantari

(D) Charak

Ans. C

4. Who was the first known Gupta ruler?

(A) Shreegupta

(B) Chandragupta 1

(C) Ghatotkacha

(D) Kumaragupta

Ans.

5. India’s trade with the Roman Empire ended with the invasion of Rome by whom?

(A) Arabs

(B) Hungarian

(C) Hunondwara

(D) Turks

Ans. C

6. The famous names of Aryabhata and Varahamihira are associated with which era?

(A) Gupta Dynasty

(B) Kushan Dynasty

(C) Maurya dynasty

(D) Palavansh

Ans.

7. Whose achievements are engraved in the column of Allahabad?

(A) Chandragupta Maurya

(B) Samudragupta

(C) Vikramaditya

(D) Skandagupta

Ans. B

8. Chinese traveler Fahian came to India during the reign of which Gupta ruler?

(A) Chandragupta Maurya

(B) Samudragupta

(C) Chandragupta II

(D) Kumaragupta

Ans. C

9. Which of the following statements about Gupta rulers is not correct?

(A) He mainly: governed the parts of North and Central India.

(B) Rajput dynasty and the throne of the eldest son

(C) Very much developed before the judiciary

(D) Increase in land and decrease in trade and commercial taxes

Ans. B

10. Whose poet was Kalidas?

(A) Chandragupta Maurya

(B) Samudragupta

(C) Chandragupta II

(D) Kumaragupta

Ans. C

GK Questions and Answers for Competitive Exams

11. Who was the originator of the Gupta era?

(A) Ghatotkacha

(B) Shreegupta

(C) Chandragupta 1

(D) Samudragupta

Ans. B

12. What was the Gupta dynasty famous for?

(A) Art and architecture

(B) Imperialism

(C) Revenue and land reform

(D) None

Ans.

13. was the official language of the Gupta rulers?

(A) Shift

(B) Prakrit

(C) Hindi

(D) Sanskrit

Ans.

14. Who among the following was a great astronomer and mathematician during Gupta rule?

(A) Bhanugupta

(B) Vagabhatta

(C) Aryabhata

(D) Varahamihira

Ans. C

15. The Gupta king who assumed the title of Vikramaditya was

(A) Skandagut

(B) Samudragupta

(C) Chandragupta 2

(D) Kumaragupta

Ans. C

Who among the following was the king of Gupta dynasty who prevented the Huns from invading India?

(A) Skandagut

(B) Samudragupta

(C) Chandragupta 2

(D) Kumaragupta

Ans. C

17.Gupta Samvat was founded by which of the following?

(A) Chandragupta Pratham

(B) Chandragupta 2

(C) Samudragupta

(D) Kumaragupta

Ans.

18. During the Gupta period most coins of which metal were issued?

(A) Gold

(B) Silver

(C) copper

(D) Iron

Ans.

19. Chandragupta 2 and by what name was it known?

(A) Samudragupta

(B) Skandagupta

(C) Vikramaditya

(D) Ranagupta

Ans. C

20. Whose coins in the following indicate his love for music?

(A) Mauryans

(B) Nandanke

(C) Guptas

(D) Choloke

Ans. C

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *